Zpět na všechny články

Strýcová si v Praze přeje zaplněné tribuny, těší se na neuvěřitelnou atmosféru

25. července 2023

Dvojnásobná wimbledonská šampionka Barbora Strýcová se minulou středu setkala s novináři v areálu pražské Sparty, kde absolvovala tiskovou konferenci po svém návratu z Londýna. Na setkání dorazila s širokým úsměvem, avšak zatím bez poháru za vítězství v grandslamové čtyřhře. „Pohár je ještě v Londýně, pošlou nám ho,“ smála se česká tenistka, kterou ani obrovský úspěch nepřinutí změnit plány. Svou kariéru zakončí zhruba za dva měsíce na americkém US Open.

„Před čtyřmi lety jsme tě vítali v oblacích, teď tě vítáme mezi nesmrtelnými,“ přivítal dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Barboru Strýcovou na tiskové konferenci prezident ČTS Ivo Kaderka. „A mám prosbu: Nekonči! Vezmi si s sebou malého (synka Vincenta, pozn. redakce) a sem tam si nějaký grandslam ještě vyhraj. Popřemýšlej nad tím,“ ponoukl Strýcovou a popřál jí pevné zdraví a štěstí.

Že by si ale Barbora Strýcová chtěla svůj záměr skončit s tenisem rozmyslet, to nepřipadá dle jejích slov v úvahu. „Mým posledním turnajem bude US Open, tam se chci rozloučit s tenisem,“ usmívala se. Zároveň tím odmítla i možnost, že by si kariéru protáhla až do konce sezony a zkusila si zahrát i na Turnaji mistryň, ke kterému mají se Su-wej Sie po triumfu v All England Clubu blízko.

To, že dokázala jen pár měsíců po svém návratu na kurty zvítězit ve Wimbledonu a zopakovat triumf z roku 2019, nadále vstřebává. „Možná tomu nevěřím ani teď, že se to opravdu stalo. Ale stalo se to,“ smála se česká tenistka.

Těsně po vítězství v All England Clubu ji dokonce napadlo, jestli to není ten pravý okamžik, kdy se definitivně rozloučit. Na samotném vrcholu. „Problesklo mi hlavou, jestli teď není správný moment toho konce. Ale když si dám nějaký plán, chci ho dodržet,“ podotkla s tím, že s kariérou se chce skutečně rozloučit na newyorském grandslamu. A odmítla, že by ji někdo mohl přemluvit k pokračování kariéry, navzdory zisku grandslamového turnaje, čímž prokázala, že na to stále má!

„Na Wimbledonu jsem chtěla uspět, je to nejdůležitější turnaj mé kariéry. Rozhodnutí skončit s tenisem ale nezměním,“ zopakovala. „Vidina, že bych pokračovala v tomto tempu, je nepředstavitelná. Asi to nechci i kvůli malému, chci s ním být v klidu,“ upozornila Strýcová.

Účast ve Wimbledonu si ale neskutečně užívala. Se Su-wej Sie se dostala do takové herní pohody, že byl česko-tchajwanský pár nezastavitelný. „Obě rády hrajeme na trávě. Je to pro nás nej povrch, umíme na něm hrát. Zápas od zápasu bylo vidět, jak se zlepšujeme a jak se lépe doplňujeme,“ těšilo českou tenistku, která přiznala, že po nečekaném postupu do finále byla doslova naměkko. „Kdokoliv mi cokoliv napsal ráno před finále, rozbrečela jsem se. To samé celé dopoledne,“ smála se.

K pohodě Strýcové na celém turnaji přispíval i fakt, že měla v Londýně také svého syna Vincenta. S hlídáním pomáhala její maminka. „Moc bych chtěla poděkovat mojí mámě, která tam se mnou celou dobu byla a hlídala Víňu,“ vzkázala.

V nejbližších dnech potřebuje Strýcová co nejlépe zregenerovat. Ostatně, na odpočinek příliš času mít nebude. Na přelomu července a srpna ji čeká rozlučka s českými tenisovými fanoušky na Livesport Prague Open, kde zatím netuší, s kým bude startovat v deblu. Rozhodně ale do turnaje půjde hladová po dalším úspěchu, posledním na domácí půdě.

„Hrála jsem tady vždy moc ráda, atmosféra byla vždy neuvěřitelná. Jenom mě nesmíte dát v době, kdy budou lidi v práci! Chci hrát co nejpozději a snad zaplníme kurt,“ smála se čerstvá wimbledonská šampionka. „Chtěla jsem hrát s Katkou Siniakovou, ale ta tady nebude. Ještě uvidím, kdo se mnou bude chtít hrát,“ dodala s úsměvem.

Foto: Livesport Prague Open / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports