Zpět na všechny články

Výtečná Havlíčková: Soustředila jsem se na každý míč

31. srpna 2020

Teprve patnáctiletá Lucie Havlíčková se stala druhou českou postupující do 2. kola turnaje Prague Open 2020. Kromě ní zůstává ve hře jen Miriam Kolodziejová, dalších osm Češek vypadlo a Jesika Malečková se na poslední chvíli odhlásila pro nemoc.

Havlíčková šokovala výhrou dvakrát 6:0 za 54 minut. „Je to pro mě velké vítězství, určitě jsem nečekala, že vyhraju 6:0, 6:0, ale šla jsem na kurt s tím, že by to mohlo být hratelné,“ hlásila do telefonu po zápase s Indkou Rijou Bhatiaovou talentovaná Češka s tím, že chtěla trochu poopravit nevydařenou českou bilanci. „Chtěla jsem podpořit Češky postupem, i kdybych měla být jediná,“ dodala.

Indku před zápasem vůbec neznala, a tak vyrazila na včerejší trénink své soupeřky. „Netušila jsem ani, zda je pravačka či levačka. Zjistila jsem, že servis není nic neprolomitelného a že mě asi nevystřílí z kurtu. Také jsem si všimla, že do bekhendu nedává tolik spinu jako do forhendu,“ popsala své dojmy z tréninku hráčka, která ve stejný den podporovala v hledišti i své kamarádky Barboru Palicovou, Sáru Bejlek, Lindu Noskovou i Kristýnu Lavičkovou. „Mohu se kvůli koronaviru stejně pohybovat jen na Spartě a v hotelu, tak jsem aspoň nasála atmosféru turnaje,“ vysvětlila.

Přestože se hrálo o 18 000 dolarů (přes 395 tisíc korun) a dvacet bodů do žebříčku WTA, Havlíčková zůstávala před zápasem klidná. „Hrálo se o hodně bodů a výhra mi pomůže dostávat se na patnáctky bez toho, abych musela žádat o divoké karty. Peníze stejně dáme zpátky do tenisu. Obvykle netrpím nervozitou, ale přiznám se, že asi půl hodinu před zápasem jsem trochu nervózní byla. Když jsem ale nastoupila na kurt, bylo to v pohodě.“

Že Havlíčková dostane na turnaj divokou kartu, se dozvěděla minulý pátek. „Volal mi pan Stočes z tenisového svazu, že se mám ve středu hlásit na hotelu. Hodně mě to potěšilo a moc za to děkuji,“ dodala.

Indka Bhatiaová hrává hlavně na tvrdém povrchu, na antuce hrála naposledy před dvěma roky. Loni vyhrála pětadvacítku v nigerijském Lagosu, kde ve finále porazila zkušenou Nastju Kolarovou ze Slovinska. V žebříčku jí patří 345. místo na světě. „První set byl hodně jednoznačný, ale ve druhém začala trochu kousat. V prvním gemu měla gemboly a bála jsem se, aby se nechytila. Pak byl ještě dlouhý gem za stavu 4:0. Tam bylo důležité, že jsem to ustála. Hráčky na této úrovni se mohou kdykoliv chytnout a klidně i zápas otočit,“ hodnotila zápas Havlíčková, která se soustředila v zápase od prvního míčku zápasu až po proměněný mečbol.

Ve druhém kole nastoupí proti vítězce zápasu Kjoka Okamuraová – Magdalena Frechová. Tento duel byl ale za stavu 6:3 a 1:1 ve prospěch Japonky pro tmu přerušen a dohrávat se bude v pondělí. „Můj trenér Daniel Filjo se byl na zápas podívat a určitě společně probereme taktiku,“ dodal velký talent českého tenisu.

Autor: eSports