Zpět na všechny články

Děkuji všem hráčkám za absolutní profesionalitu

13. srpna 2020


Na první pohled se může zdát podivné, proč své poděkování píši již na začátku druhé poloviny turnaje, ale má to svůj důvod. Schéma tenisové akce je nemilosrdné a každý den může do dalších bojů postoupit jen polovina hráček. A ta druhá odjíždí domů. Proto bych chtěl i touto cestou na oficiálním webu turnaje poděkovat všem hráčkám, které se tenisového turnaje Prague Open 2020 účastní, ještě než z Prahy odcestují, za profesionální, odpovědný a vstřícný přístup k neobvyklým, avšak v této mimořádné době velmi nutným opatřením. Plně si uvědomuji, že celá řada činností a aktivit byla složitější a méně pohodlná než při běžných turnajích, přesto jsme se nesetkali s jedinou stížností, připomínkou či dokonce s porušením nastavení pravidel. Nemohu zde s poděkováním jmenovat všechny hráčky, což je mi líto, ale všechny bez výjimky respektovaly pravidla o omezeném pohybu, o sníženém počtu osob v doprovodu, o omezeném počtu osob v tělocvičně či ve vozech turnajového transportu. Všichni bezezbytku dodržují pravidla o povinném testování každých 5 dnů, nikdo si v klubové či hotelové restauraci nepřenáší židle ke stolům, které jsou podle přísných pravidel upraveny pouze pro dvě osoby.

Turnaje Prague Open 2020 se účastní hráčky z 23 zemí světa, když nejvýše nasazená Simona Halepová z Rumunska je dokonce na druhé příčce světového žebříčku. Avšak ani taková hvězda světového sportu nevyžadovala jakákoli privilegia či výjimky. Simona bezezbytku dodržovala a respektovala všechna přísná pravidla a omezení. To vše pochopitelně platí i o domácích hráčkách. Členka pořádajícího klubu Petra Kvitová, protože se turnaje neúčastnila, nešla do svých šaten, nenavštívila kamarádky v klubové restauraci a pozdrav fanouškům dokonce natáčela na střeše haly, aby neporušila nastavená pravidla o bublině. Roušky na tvářích všech v místech, kde to bylo povinné, jsou samozřejmostí. Nikdo nemusí nikomu nic připomínat, stejně jako při dezinfekci rukou u všudypřítomných stojanů. Vedle radosti, že tenis je zpět, je na každém kroku turnaje cítit pokora a odpovědnost k této mimořádné situaci. Všichni jsme na jedné lodi, pravidla a omezení jsou proto, aby se turnaje mohly hrát a situace byla co nejrychleji opět normální.

Turnaj je bohužel bez diváků, ale jeho vnitřní energie je nesmírně silná. Od poloviny minulého týdne začalo vnitřní srdce turnaje bít a jeho tep je každým dnem silnější. Vznikají zde nové silné osobní vazby a zvedá se vlna společné solidarity a sounáležitosti.

Ještě jednou děkuji všem, díky kterým až dosud vše funguje podle nastavených plánů. Jsem hrdý na to, že naše dosavadní precizní organizace, zkušenosti a poznatky přispívají k tomu, aby se nejen tenis, ale i další sporty, opět rozeběhly a dělaly radost po celém světě.

David Trunda, ředitel turnaje


Ředitel turnaje David Trunda (vpravo) při zahájení Prague Open 2020 s prezidentem ČTS Ivem Kaderkou (foto: TK SPARTA PRAHA/Pavel Lebeda (sport-pics.cz))

Autor: eSports